top of page

OEE Hesaplama Aracı

Genel Ekipman Verimliliği anlamına geliyor. Bir üretim ekipmanının, hattının veya tesisinin zaman, hız ve kalite olmak üzere üç temel performans faktörü üzerinden ne kadar verimli çalıştığını ölçen bir metriktir. OEE üretim süreçlerinde bir makinenin, üretim hattının veya tesisin genel verimliliğini ölçen kapsamlı bir performans göstergesidir.

Üç temel performans göstergesinin çarpılmasıyla hesaplanır: Kullanılabilirlik, Performans ve Kalite.

OEE'nin özünde, optimum koşullar altında kaç tane üretebileceğiniz ve gerçekte kaç adet ürün ürettiğinizi yüzdesel olarak belirlemek yatmaktadır.

Genel Ekipman Verimliliği (Overall Equipmnent Efficent), üretim süreçlerinizin verimliliğini ölçmek için kullanılan bir standarttır.

Kullanılabilirlik

Bu bileşen, makinelerinizin gerçek çalışma süresini, planlanan çalışma süresinin yüzdesi olarak ölçer. Plansız duruşları veya aksama sürelerini hesaba katar. Kesinti sürelerini takip ederek sık görülen kesintileri tespit edebilir ve giderebilirsiniz.

Performans

Makinelerinizin veya üretim hatlarınızın maksimum hızlarına kıyasla ne kadar hızlı çalıştığını yani üretim sürecinizin hızını değerlendirir. Maksimum kapasitede mi çalışıyorsunuz? Değilse, darboğazlar nerede? Sorunlar ve kök sebepler nelerdir?

Kalite

Kaliteli ürünlerin üretilen toplam ürüne olan oranını değerlendirir. Bu; üretim sürecinde kusurlu ürünlerin (fire) üretilmesine yol açan sorunların belirlenmesine yardımcı olur. Bu bileşen, üretilen toplam ürün miktarından, hatasız üretilen ürünlerin oranına odaklanır.

OEE, üreticiler için önemli bir kriter görevi görüyor. Üretim verimsizlikleri ve iyileştirme alanları hakkında bilgi sağlar. Üreticiler OEE'yi Retmes’in doğru, mantıksal, gerçek verilerle analiz ve raporları ile geliştirerek şunları yapabilir :

Üretim maliyetlerini azaltır

Yeniden işleme (Rework) proseslerinde azalma

Yeni ekipmana yatırım yapmadan üretim hacmini artırır

Ürün kalitesini iyileştirirken verimliliğin arttırılmasını sağlar

Müşteri memnuniyetini artırır

Kapasite kullanımında artış ve teslimat performansında hızlanma

En önemlisi de Retmes MES çözümümüz ile tüm bu düzelmelerin sürdürülebilir olmasını sağlar.

OEE hesabı güvenilir bir ölçüm yöntemi olmasına rağmen uygulamadaki önemli hatalardan kaçınmak ve bu kriterlere dikkat etmek önemlidir.

Duraklamaların Yanlış Yorumlanması: Kullanılabilirlik kayıpları sonuçları çarpıtabileceğinden ürün/kalıp/teçhizat değişiklikleri veya kısa duruşlar gibi duraklamaların dikkate alınmaması.

Yanlış Hız Değerleri: Teorik maksimum hız yerine dahili hedef hızların kullanılması hatalı performans değerlerine yol açabilir.

Kalitenin Gözden Geçirilmesi: Kalite bileşenlerinin ihmal edilmesi, kalite değerinin reelde olduğundan daha fazla tahminlenmesine edilmesine yol açabilir.

OEE Hesaplamasının Otomatikleştirilmesi

Manuel hesaplamalar temel bir anlayış sağlarken, OEE hesaplama sürecinin otomatikleştirilmesi çok sayıda avantajı beraberinde getirir.

Doğruluk: Otomatik sistemler (PLC kontrollü sistemler) verilerin eksiksiz, kesintisiz ve doğru olarak akışını sağlar.

Gerçek Zamanlı Analizler: İşletmenizin performansını gerçek zamanlı olarak görselleştirerek anında düzeltici eylemlere olanak tanır, bildirimler sağlar.

Verimlilik: Otomatik sistemler, manuel takipte fark edilmeyebilecek en küçük duraklamaları bile takip edebilir.

Bir OEE Sorumlusu Belirleyin: OEE uygulaması için özel bir kişi veya ekip ataması yapın.

Veri Toplama İşlemini Otomatikleştirin: Daha doğru veriler için PLC kontrollü makinalar kullanın.

Verileri Görselleştirin: Şeffaflık için gerçek zamanlı OEE verilerini üretim alanında görüntüleyin.

Retmes’e özgü Andon Ekranlarımızı kullanın.

Gözden Geçirin ve Tartışın: Üretim duruşlarını ve stratejilerini tartışmak için günlük inceleme oturumları uygulayın. Retmes’in rapor ve analizleri üzerinden planlama yapın.

Kök Neden Analizi: Kök nedenleri anlamak ve ele almak için sorunları derinlemesine inceleyin.

  • OEE Nedir?
    Genel Ekipman Verimliliği anlamına geliyor. Bir üretim ekipmanının, hattının veya tesisinin zaman, hız ve kalite olmak üzere üç temel performans faktörü üzerinden ne kadar verimli çalıştığını ölçen bir metriktir. OEE üretim süreçlerinde bir makinenin, üretim hattının veya tesisin genel verimliliğini ölçen kapsamlı bir performans göstergesidir.
  • OEE Nasıl Hesaplanır?
    Üç temel performans göstergesinin çarpılmasıyla hesaplanır: Kullanılabilirlik, Performans ve Kalite. OEE'nin özünde, optimum koşullar altında kaç tane üretebileceğiniz ve gerçekte kaç adet ürün ürettiğinizi yüzdesel olarak belirlemek yatmaktadır.
  • OEE Metrikleri Nelerdir?
    Kullanabilirlik, Performans, Kalite
  • OEE Değeri Ne Olmalıdır?
    OEE, ideal koşullarda %100 olmalıdır, ancak gerçek dünyada bu seviyeye ulaşmak nadirdir. Dünya çapında ortalama OEE değeri %60 civarındadır, ancak %85 ve üzeri değerler sektörde "World Class" olarak kabul edilir. OEE'nin her bir bileşenini dikkatle değerlendirmek, süreçlerin performansını iyileştirmek için önemlidir.
  • OEE Hesapla
    Sayfanın üst kısmındaki alana Günlük Çalışma Saati, Aylık Çalışma Gün Sayısı, Aylık Üretilen Miktar, Teorik Maksimum Hız, Tüm Makinelerin Günlük Duruş Süresi ve Aylık Hurda ve Rework Toplamı gibi bilgileri girdikten sonra OEE sonuçlarını görüntüleyebilirsiniz.
  • OEE Formülü
    (Üretkenlik x Kullanılabilirlik x Kalite) / 10.000

OEE'yi anlamadan önce, bazı temel terimleri öğrenmek gereklidir. İşte bu metrikle ilgili bilinmesi gereken başlıca kavramlar:

Maksimum Üretken Zaman: Tüm kayıplar ve duruşlar çıkarıldıktan sonra geriye kalan, üretim sürecinde gerçekten üretken olan zaman dilimi.

Planlanmış Üretim Süresi: Ekipman ya da sistemin, üretim için ayrılan ve hedeflenen toplam çalışma süresi.

Optimum Üretim Süresi: Her bir ürünün ideal şartlar altında üretimi için harcanması gereken süre.

Gerçek Çalışma Süresi: Üretim sürecinin planlandığı ve fiili olarak çalıştığı zaman aralığı.

Toplam Üretim Adedi: Üretilen tüm parçaların sayısı; buna kalite sorunları nedeniyle elenenler de dahildir.

Kaliteli Ürün Sayısı: Kalite kontrol kriterlerine uyan ve yeniden işlem gerektirmeyen ürünlerin sayısı.

Uygun Ürünler: Üretim standartlarına tam olarak uygun olan ve yeniden işlem yapılması gerekmeyen ürünler.

Kalite Oranı: Üretilen parçalar arasında kalite kontrolü geçenlerin yüzdesi olarak hesaplanır. Formül şu şekildedir: Kalite Oranı = Kaliteli Ürün Sayısı / Toplam Üretim Adedi.

Verimlilik: Üretim performansının ölçülmesidir. Şu formülle hesaplanır: Verimlilik = Gerçek Üretim / Planlanan Üretim.

Kullanılabilirlik Oranı: Makinenin çalıştığı sürenin, toplam planlanan üretim süresine oranı. İdeal bir kullanılabilirlik, planlanan sürede üretimin sürekli olarak devam ettiği anlamına gelir. Formülü: Kullanılabilirlik = Gerçek Çalışma Süresi / Planlanan Üretim Süresi.

bottom of page